Recycling Committee of the Statewide Commission on Recycling Markets and Curbside Recycling
Public Notice and Agenda
Date: August 21, 2020
Time: 1pm - 3pm PST
Webcast: Public Meeting Live Webcasts Public Comment Portal
1:00 pm (5 min) Call to Order, Roll Call, and Establishment of Quorum
Formal proceedings to bring Committee to order.
1:05 pm (10 min) Public Comment Review – Items Not on the Agenda
At this time, any member of the public may address the Committee on matters not listed on this agenda. Participants are encouraged to reserve their comments for regular matters listed on this agenda for the time the item is considered by the Committee. Please note that no action may be taken on any item that is not listed.
1:15 pm (5 min) Review and Potential Approval of Meeting Notes
The Committee will review and potentially approve meeting notes from July 31, 2020.
1:20 pm (15 min) Discussion of Aluminum Cans - Material and Quality Review
Presentation by Scott Breen of the Can Manufacturers Institute in Washington D.C. regarding the state of the can manufacturing industry and metal markets, and a presentation by Daphne Rhone of Novelis about aluminum sheet markets.
1:35 pm (20 min) Discussion of Glass - Material and Quality Review
Presentation by Paul Faherty of Strategic Materials (Western Region) on the state of the recycled glass industry.
1:55 (15 min) Discussion of Curbside Processing Operations
Presentation by Jack Fiori and Dave Vaccarezza of Cal-Waste Recovery in Galt, CA regarding the state of Cal-Waste Recovery’s curbside processing operations.
2:10 (20 min) Discussion of Acceptable Materials in Curbside Recycling
Committee to review and discuss sample Acceptable Materials Matrix that identifies recyclable material as defined by Sustainable Packaging for the State of California Act of 2018 (PRC 42370.2). Recycling Committee will also review and discuss sample MRF Survey.
2:30 (15 min) Data Review and Requests
Committee to review data provided by CalRecycle as outlined in draft July 31 meeting notes and to request additional data and/or information from Staff.
2:45 pm (10 min) Next Meeting, Proposed Meeting Schedule for 2020-2021, and Agenda Items for Future Meetings
Discussion on future agenda items and scheduling of future meetings.
10. 2:55 pm (5 min) Meeting Summary and Closing
Closing remarks and summary of goals achieved during the first meeting.